Και εύλογα θα με ρωτήσει η ψωροκώσταινα:
''Μα πως γίνεται να χωρέσεις ένα αβγό μέσα από το στενό στόμιο ενός πλαστικού μπουκαλιού!?
Δεν χωράει ρε φιλαράκι όπως και να το κάνουμε!''
WROOONG!
Το παρατσούκλι Ψωροκώσταινα που σε συνοδεύει δεν είναι τυχαίο. Η Φυσικοχημεία δίνει την λύση και αναγκάζει ακόμα και τους πιο κακόπιστους να σωπάσουν (βουλώσουν καλύτερα)!
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ

Το πείραμα είναι παιδικό, αλλά σαν παιδί και εσύ πρέπει να προσέξεις λίγο, μην βάλεις φωτιά στο τραπεζομάντηλο της Μαμάς και κυνηγάει μετά εμένα με τον πλάστη...
ΕΡΓΑΛΕΙΑ - ΥΛΙΚΑ
- Ένα πλαστικό μπουκάλι από γάλα με στενό στόμιο, ώστε το αυγό να μην μπορεί να μπει από μόνο του αλλά ούτε να μπαίνει και με το χέρι...(Μην λέει η ψωροκώσταινα ότι πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, μπαρμπούνια για χαβιάρι, αναπηρικό καρότσι για φεράρι...)
- Ένα βραστό αυγό (χωρίς το τσόφλι), τονίζω βραστό, τονίζω χωρίς τσόφλι
- Σπίρτα: πολλά, στην πραγματικότητα 3-4 χρειαζόμαστε αλλά για να είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρεις να είσαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον περιπτερά της γειτονιάς.

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια (και απευθύνομαι και στην ψωροκώσταινα...) ακολουθεί οπτικοακουστικό υλικό αρκετό για να καταλάβεις τι παίζει:
ΦΟΒΕΡΟ????? Τί λέει όμως η Φυσικοχημεία πάνω σε αυτό?
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑΣ

Τελικά το αυγό μπαίνει μέσα προσδίδοντας ένα χαζό χαμόγελο επιτυχίας στον πειραματιστή!!!
Η μείωση της πίεσης στο εσωτερικό του μπουκαλιού οφείλεται στην παρουσία των αναμμένων σπίρτων. Η θερμότητα που μεταφέρεται αυξάνει τη θερμοκρασία του αέρα στο μπουκάλι, αναγκάζοντάς τον να διασταλθεί (να μεγαλώσει ο όγκος του). Μέρος του αέρα αποδρά από το μπουκάλι.
Όταν τα σπίρτα σβήσουν αποκαθίσταται η θερμική ισορροπία, ρίχνοντας παράλληλα την πίεση στο εσωτερικό του μπουκαλιού. Δημιουργείται έτσι ένα ''δυναμικό'' πίεσης το οποίο τραβάει το βρασμένο αυγό μέσα!
F.T.W.
ΑπάντησηΔιαγραφή