Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Τελικά Γιατί Βρωμάνε Τα Ψάρια?



Τα ψάρια φέρουν μια ιδιαίτερη γεύση και μυρωδιά. Σε άλλους αρέσει, σε άλλους  όχι. Ειδικότερα, το χαλασμένο ψάρι αποπνέει μία οξεία δυσωδία. Γιατί όμως?

Αιτία 

 

Την απάντηση την δίνει η Χημεία, σε συνδυασμό με τις βιολογικές επιστήμες
Το χαλασμένο νεκρό ψάρι αποτελεί κατάλληλη τροφή για μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια. 
Τα βακτήρια, όπως και άλλοι μικροοργανισμοί, παρασιτούν σε τρίτους οργανισμούς, όπως τα ψάρια και ο άνθρωπος.
Όταν ένα ψάρι πεθάνει οι μικροοργανισμοί που φέρει πάνω του πολλαπλασιάζονται ταχύτατα, ‘κατατρώγοντας’ τις πρωτείνες του ψαριού.

Το φαγοπότι αυτό πάνω στο νεκρό ψάρι συνοδεύεται από την παραγωγή μία χημικής ουσίας: της Τριμεθυλαμίνης.
 

Τριμεθυλαμίνη


Η Τριμεθυλαμίνη, μπορεί να γραφτεί και έτσι στη γλώσσα των χημικών:


Είναι μία οργανική ένωση, που ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των αμινών. 
Είναι άχρωμη και όχι μόνο μυρίζει… αλλά βρωμάει σε χαμηλές συγκεντρώσεις! 
Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις πάλι μυρίζει σαν αμμωνία!
Το πόσο φρέσκο και ποιοτικό είναι ένα ψάρι το καθορίζει η ποσότητα τριμεθυλαμίνης που φέρει!

Γαμάτο?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου