Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

Εισαγωγή στην Κοινωνική Αλληλεπίδραση



Η Κοινωνική Ψυχολογία-Αλληλεπίδραση ασχολείται  με την μελάτη της αλληλεπίδρασης που υπάρχουν μεταξύ των ατόμων ή των ομάδων καθώς επίσης και τον τρόπο που το άτομο κατανοεί και ερμηνεύει τον κοινωνικό του περίγυρο.
Κατά τον Allport (1924) η Κοινωνική Ψυχολογία αποτελεί την επιστημονική διερεύνηση του πως οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές των ατόμων επηρεάζονται από την πραγματική, φανταστική ή υπαινισσόμενη παρουσία των άλλων.

Επίσης, η κοινωνική ψυχολογία έχει μια μακρά πορεία μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Έτσι, λοιπόν,  ο Norman Triplett (1898), στο Πανεπιστήμιο της Indiana στις Η.Π.Α., διεξήγαγε το πρώτο πείραμα με βασική υπόθεση ότι οι ποδηλάτες αγώνων, σε σχέση με το να ποδηλατούν μόνοι τους, πηγαίνουν πιο γρήγορα όταν αγωνίζονται ή όταν έχουν μπει σε έναν ρυθμό από τρίτους.

Τέλος, μετά τον Triplett, μια πληθώρα ερευνητικών σχεδιασμών και πειραμάτων άρχισε να λαμβάνει χώρα στην αρένα της εφαρμοσμένης ψυχολογίας.

Μερικοί από αυτούς που ασχολήθηκαν είναι:

William McDougall (1920) – μιλάει για τη Συλλογική συμπεριφορά.

Floyd Henry Allport (1924) – επηρεασμένος από τα πειράματα του Watson (1913) δίνει έμφαση στον πειραματισμό, βασισμένος στον συμπεριφορισμό.

 Solomon Asch (1951) - Εξέταση του ατόμου μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ανήκει και κάνει το περιβόητο πείραμα της Κοινωνικής Συμμόρφωσης.

 Kurt Lewin (1945) – ιδρύει το πρώτο ερευνητικού κέντρο αφιερωμένου στην μελέτη της δυναμικής της ομάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου