Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Το κλάμα βγήκε από το...κρεμμύδι

Σνιφ Σνιφ και κλαψ κλαψ! Η αλήθεια είναι ότι το να κόβεις κρεμμύδια είναι συγκινητικό, αλλά είπαμε μην γίνουμε και Βασίλης Καϊλας ρε παιδιά. 

Και όσοι άντρες λένε ότι δεν κλαίνε από τα κρεμμύδια, μάλλον έχουν...ξηροφθαλμία. Εξηγήσεις παρακάτω.

Εδώ ολόκληρος ΓΑΠ και βαλάντωσε στο κλάμα, εσύ μικρέ μου τοιχοδιώκτη θα ξέφευγες?

Και αφού τα κρεμμύδια δεν είναι συγκηνητικά, τότε τι μας κάνει και κλαίμε ασυγκράτητα?

Η απάντηση έρχεται από μια κοινή γνωστή μας...
την Χημεία.



Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

Η αλήθεια είναι το κλάμα εδώ βγήκε από....τα κύτταρα του κρεμμυδιού. Καθώς το μαχαίρι τεμαχίζει τους φλοιούς του κρεμμυδιού, τα κύτταρα καταστρέφονται αποβάλλοντας το εσωτερικό τους υγρό και κατα συνέπεια τα χημικά συστατικά τους. 

Ένζυμα τα οποία κρυβόντουσαν καλά στο εσωτερικό των κυττάρων του κρεμμυδιού αναμειγνύονται με τα αμινοξέα του τα οποία περιέχουν το χημικό στοιχείο S (Θείο). Απότελεσμα αυτής της μίξης είναι η δημιουργία σουλφονικών οξέων, οξέων δηλαδή του Θείου (Θείο = Sulphur στα αγγλικά).

Στην συνέχεια, λαμβάνει χώρα αναδιάταξη των σουλφονικών οξέων στο χώρο και συμμετοχή τους στον σχηματισμό ενός ελαίου το οποίο είναι ιδιαίτερα πτητικό (propanethiol S-oxide), έχει δηλαδή την τάση να μετατρέπεται σε αέριο εύκολα στις συνήθεις συνθήκες.

Το σχηματιζόμενο αέριο ταξιδεύει μέχρι τα μάτια του υποψήφιου μάγειρα και αντιδρά με τα υγρά του μάτια. Το νερό των ματιών του σε συνδυασμό με το θειούχο αυτό αέριο σχηματίζουν μεταξύ άλλων θειϊκό οξύ. Το τελευταίο ''καίει'' τα μάτια, δίνει σήμα στις νευρικές ίνες του κερατοειδούς, με τελευταίο βήμα την έντονη ενεργοποίηση των δακρυικών αδένων. Συνέπεια αυτού είναι μια ταινία του Βασίλη Καϊλα:




1:35 Θειϊκό Comment κάτω από το βίντεο:
'' ''Για να αγοράσω πανοφόρι και παπούτσια...''
Οντως, κοψοχρονιά θα την πούλαγε τη μακαρίτισα ''

ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΑΚΡΥΣΕΙΣ

Για να μην σε πάρουν στο ψιλό φίλοι και αδέλφια, μανάδες, γέροι και παιδιά, καλό είναι να ακολουθήσεις τις οδηγίες του επόμενου βίντεο. Κάποιοι τρόποι όπως το να κόβεις κρεμμύδια με μάσκα κατάδυσης είναι λίγο ανορθόδοξοι. Κρατάμε όμως καθαρά το κριτήριο της αποτελεσματικότητας :



Hail Κώστας Μήτρογλου!

1 σχόλιο: