Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Αν ο Felix ήταν “γυμνός”…



Όταν η φυσική γίνεται εχθρός.

«Τι θα γινόταν αν δε φορούσε το σκάφανδρό του στο ραντεβού του με την ιστορία»;
Αυτό το ερώτημα (όχι τόσο διανθισμένο βέβαια) τρύπωσε στο μυαλό μου όταν άκουσα για το άλμα του Felix. Ο θεοπάλαβος αυστριακός, Felix Baumgartner (σεσημασμένος για άλματα από παράλογα ύψη), επιχείρησε και πέτυχε το πρώτο άλμα ανθρώπου από τα 128000 ft (ή αλλιώς 39,04488 km ή και 24,2613636 miles) σημειώνοντας 3 ρεκόρ (μεγαλύτερου ύψους σε άλμα ελεύθερης πτώσης, μεγαλύτερης ταχύτητας σε άλμα ελεύθερης πτώσης και υψηλότερης πτήσης με μπαλόνι που έγινε ποτέ από άνθρωπο).

Η πτώση του Felix: http://www.youtube.com/watch?v=rzaQ4r55u6w

Παρ’όλα αυτά ήταν ένα πολύ επικίνδυνο εγχείρημα το οποίο στέφθηκε με επιτυχία όχι μόνο λόγο της ικανότητας και εμπειρίας του Felix αλλά και λόγο της προσπάθειας που κατέβαλαν τα 100 και βάλε μέλη της ομάδας που στήριξε το όλο εγχείρημα. Ένα από τα σημεία κλειδιά είναι η ειδική στολή που κατασκευάστηκε (από την εταιρία David Clark, κατασκευάστρια εταιρία των διαστημικών στολών της NASA) και προσαρμόστηκε στις ανάγκες του εν λόγω εγχειρήματος.

Τι θα γινόταν όμως αν το άλμα γινόταν χωρίς τη στολή;Τι θα γινόταν αν ο Felix ήταν “γυμνός”;

  • Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρούσε θα ήταν η έλλειψη οξυγόνου. Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή οξυγόνωση για το σώμα μας. Μπορεί να μην ήταν απόλυτο κενό (διάστημα), αλλά σε ύψος 39 km τα μόρια αναπνεύσιμου αέρα είναι τόσα λίγα, που η επιβίωση είναι αδύνατη.
  •  Πρόβλημα νούμερο 2: ΠΑΓΩΝΙΑ. Στα υψηλότερα επίπεδα της ατμόσφαιρας οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι πολύ χαμηλές. Όταν ο Felix βγήκε από την κάψουλά του το θερμόμετρο έγραφε -23οC. Κατά τη διάρκεια της πτώσης η θερμοκρασίες ήταν της κλίμακας των -56οC και κάτω. Σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες το σώμα δε μπορεί να διατηρήσει σταθερή θερμοκρασία 37οC για πολύ ώρα. Όταν η θερμοκρασία σώματος πέσει στους 28οC υπάρχει η περίπτωση λιποθυμίας. Σε περίπτωση που η θερμοκρασία σώματος πέσει κάτω από τους 21οC τότε οδηγούμαστε σε θάνατο.
  • Η ατμοσφαιρική πίεση σίγουρα δε χαρίζεται. Στα 39 km η πίεση του αέρα είναι μικρότερη από το 1% της πίεσης που συναντάμε στην επιφάνεια της Γης. Πάνω από τα 19 km η έλλειψη πίεσης μπορεί να προκαλέσει φυσαλίδες αέρα στο αίμα (blood boiling ή ebullism). Μια φυσαλίδα αρκετά μεγάλη για να σταματήσει τη ροή του αίματος σε μια κεντρική αρτηρία μπορεί να αποβεί μοιραία, ενώ ξαφνική αποσυμπίεση μπορεί να προκαλέσει διαστολή των πνευμόνων και ξαφνική κατάρρευση τους. Η αποσυμπίεση μπορεί επίσης να προκαλέσει ξαφνικό πρήξιμο του σώματος.
  •  Η στιγμή που θα σπάσει το φράγμα του ήχου. Όσο ο Felix θα πλησιάζει την ταχύτητα του ήχου, τα μόρια του αέρα θα “αποφεύγουν” όλο και λιγότερο το σώμα του μέχρι το σημείο που ο αέρας θα αποτελεί πλέον ένα τοίχος σωματιδίων το οποίο ο αυστριακός θα αναγκαστεί να σπάσει. Αυτό είναι και το σημείο που ο Felix θα σπάσει το φράγμα του ήχου. Η επίδραση πάνω στο σώμα του θα είναι μεγάλη καθώς θα είναι σα να βρίσκει κυριολεκτικά σε μιας μορφής τοίχος με αντίστοιχα αποτελέσματα που θα κυμαίνονταν από σπασμένα κόκαλα μέχρι θάνατο.

Συνειδητοποιούμε λοιπόν ότι το αντίκτυπο ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι πολύ βαρύ για το ανθρώπινο σώμα και είναι σίγουρο ότι θα αποτελούσε αυτοκτονία αν γινόταν δίχως πολλαπλές δικλίδες ασφαλείας για τον 43χρονο αυστριακό. Αυτό βέβαια μόνο πόντους δίνει στον κύριο Baumgartner ο οποίος πήδηξε από ύψος 39 km και έσπασε το φράγμα του ήχου φτάνοντας την ταχύτητα των 1342,8 km/h.


P.S: Don’t try this at home…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου