Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Αιολική Ενέργεια, Η Αλήθεια - Μέρος Α'


Γενικά
Η αιολική ενέργεια δημιουργείται έμμεσα από τον ήλιο, ο όποιος ζεσταίνει τις αέριες μάζες. Αυτές επειδή είναι θερμότερες ανεβαίνουν ψηλότερα. Επίσης η ανομοιόμορφη θέρμανση της επιφάνειας της γης προκαλεί τη μετακίνηση μεγάλων μαζών αέρα από τη μια περιοχή στην άλλη. Έτσι σε γενικές γραμμές δημιουργείται ο άνεμος. Αν υπήρχε η  δυνατότητα, με την σημερινή τεχνολογία, να καταστεί εκμεταλλεύσιμο το συνολικό αιολικό δυναμικό της γης, εκτιμάται ότι η παραγόμενη σε ένα χρόνο ηλεκτρική ενέργεια θα ήταν υπερδιπλάσια από τις ανάγκες τις ανθρωπότητας στο ίδιο διάστημα.

Λειτουργία
Ο άνεμος  περιστρέφει τα  πτερύγια της ανεμογεννήτριας τα όποια συνδέονται με έναν περιστρεφόμενο άξονα. Ο άξονας περναει την κίνηση  σε ένα κιβώτιο μετάδοσης όπου ενισχύεται η ταχύτητα περιστροφής. Αν η ταχύτητα είναι αρκετά μεγάλη λόγω της έντασης του άνεμου τότε αρχίζει και λειτούργει  το φρένο που υπάρχει στην τουρμπίνα, γιατί η γρήγορη περιστροφή των πτερύγιων προκαλεί μεγάλες φθορές  στην ανεμογεννήτρια και υπάρχει κίνδυνος για την καταστροφή της.

Η ισχύς της κάθε ανεμογεννήτριας εξαρτάται από 2 παράγοντες :
  •   Από το μέγεθος των πτερυγίων. Με το διπλασιασμό τους, τετραπλασιάζεται η ισχύς σε κάθε ταχύτητα άνεμου.
  •  Από την ταχύτητα του άνεμου. Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα του άνεμου τόσο μεγαλύτερη είναι και ισχύς. Όταν η ταχύτητα του άνεμου διπλασιάζεται, η ισχύς της ανεμογεννήτριας οχταπλασιάζεται.

Σημεία τοποθέτησης
«Παρά το γεγονός ότι πολλά συστήματα τοποθετούνται σε υψώματα η απαίτηση για μεγάλη έκταση ιδιαίτερα σε χώρες με μικρή γεωγραφική έκταση, μεταφέρει την εγκατάσταση τους σε παράλιες ακτές ή ανοιχτά της θάλασσας.
 Τα αιολικά πάρκα στην θάλασσα αποτελούν την μοναδική  διέξοδο σε χώρες με υψηλό πληθυσμιακό καθεστώς και έλλειψη χώρου. 
 Το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής στην θάλασσα εξισώνεται με την  μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας». 

Συστήματα Αιολικής Ενέργειας
«Τα συστήματα αιολικής ενέργειας γενικά μπορούν να διαχωριστούν σε δύο τύπους ανάλογα με τον τρόπο περιστροφής του άξονα της τουρμπίνας.
  •      Στον πρώτο τύπο ο άξονας περιστροφής είναι κάθετος σε σχέση με την επιφάνεια του εδάφους.
  •     Στον δεύτερο τύπο ο άξονας περιστροφής είναι οριζόντιος. Τα πιο δεδομένα συστήματα είναι εκείνα στα οποία ο άξονας περιστρέφεται οριζόντια και καταλαμβάνουν ποσοστό 95% των διαθέσιμων συστημάτων αιολικής ενέργειας.

Τα αιολικά πάρκα διακρίνονται σε 4 μεγάλους τύπους ανάλογα με τον τρόπο έδρασης σύμφωνα με σχετική έρευνα σε υπάρχουσα βιβλιογραφία.

Ο πρώτος τύπος περιλαμβάνει τα αιολικά πάρκα τα οποία χρησιμοποιούν οπλισμένο σκυρόδεμα για την θεμελίωση τους στο πυθμένα της θάλασσας. Τα πρώτα αιολικά πάρκα ανοιχτά της θάλασσας κατασκευάστηκαν στην Δανία στις περιοχές Vindeby και Tunoe Knob. 

Ο δεύτερος τύπος κατασκευής υιοθετεί την ίδια διαδικασία κατασκευής με την διαφορά ότι η θεμελίωση από οπλισμένο σκυρόδεμα αντικαθιστάται από έναν μεταλλικό σωλήνα όπου βιδώνεται και συγκολλείται πάνω σε πλάκα έδρασης ή οποία αγκυρώνεται στο πυθμένα αφού πρώτα το έδαφος έχει υποστεί κατάλληλη γεωτεχνική προετοιμασία.

Ο τρίτος τύπος κατασκευής είναι παρόμοιος με τον δεύτερο με την διαφορά ότι η διάταξη θεμελίωσης επιτυγχάνεται με την χρήση τριπόδου. Το τρίποδο αυτό αποτελείται από μεταλλικά μέρη και αποτελεί την πιο σταθερή κατασκευαστική διάταξη ιδιαίτερα για μεγάλο φορτίο και ύψος που ασκείται στην βάση από τον πυλώνα, καθώς και για την αποφυγή υψηλών κυμάτων.

Ο τέταρτος τύπος κατασκευής δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη, αποτελεί τμήμα ερευνητικού προγράμματος στο Πανεπιστήμιο UCL στο Λονδίνο».

Πηγές:
  1. http://www.anemogennitria.gr/
  2. http://www.buildings.gr/greek/aiforos/ananeosimes/wind_energy/eoliki.htm
  3. http://www.ee.teihal.gr/labs/pkoukos/PROSTASIA%20PERIBALONTOS/Aioliki%20Energeia.htm


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου