Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Αιολική Ενέργεια, Η Αλήθεια - Μέρος Β'



Μέτα από το προηγούμενο άρθρο μου όπου αναλύσαμε σε γενικές γραμμές τα αιολικά πάρκα και τις γεννήτριες ήρθε η στιγμή να δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της πηγής ενέργειας.

Ας ξεκινήσουμε με τα πλεονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα:

  •         Ο άνεμος  ως πηγή ενέργειας είναι άφθονος , ανεξάντλητος, δωρεάν (στην εκμετάλλευση του) και τελείως αποκεντρωμένος, με αποτέλεσμα να γίνεται δυνατή η ικανοποίηση των αναγκών σε ενέργεια σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
  •         Δεν εκλύονται στο περιβάλλον χημικές ουσίες και  μεγάλα ποσά αερίων του θερμοκηπίου. Για παράδειγμα η χρήση μιας ανεμογεννήτριας 600 KW αποτρέπει την εκπομπή στην ατμόσφαιρα 1200 τόνων CO2 ετησίως .
  •         Η αιολική ενέργεια είναι αρκετά φθηνή αφού κοστίζει 4 με 6 cents ανά κιλοβατώρα.
  •         Τα αιολικά πάρκα τοποθετούνται, όταν είναι εφικτό, σε αγροκτήματα αφού καταναλώνουν μικρό κομμάτι της γης τους . Με αποτέλεσμα η αγρότες να μπορούν παράλληλα να συνεχίσουν τις όποιες εργασίες τους.

 Τώρα τα μειονεκτήματα.

Μειονεκτήματα:

  •         Η παραγωγή ενέργειας από αιολικά πάρκα είναι ασταθής, γιατί ο άνεμος δεν έχει την ίδια ένταση σε όλη την διάρκεια της μέρας. Έχει παρατηρηθεί σε αιολικά πάρκα της Ευρώπης έντονη διακύμανση με μεγάλες περιόδους χαμηλής παραγωγής.
  •         Αφού η παραγόμενη ενέργεια είναι ασταθής είναι απαραίτητη η ύπαρξη άλλης μορφής ενέργειας, όπως ορυκτά καύσιμα, για να παραμείνει σταθερό το σύστημα.
  •         Καμιά μορφή ενέργειας που υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν έχει 100% απόδοση. Ενδεικτικά οι πυρηνικοί σταθμοί έχουν απόδοση της τάξης του 80% με 90% σε αντίθεση με τις ανεμογεννήτριες που έχουν 25% με 30% περίπου.
  •         Αντίθετα με τα λεγόμενα των εταιριών η παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά πάρκα είναι ακριβή, για παράδειγμα στη Βρετανία κοστίζει 50£ ανά MWh η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα, ενώ υπολογίζεται 72£ ανά MWh η παραγωγή από τα αιολικά πάρκα.
  •         Τα αιολικά πάρκα έχουν κατηγορηθεί αναρίθμητες φορές για τα προβλήματα που δημιουργούν στα οικοσυστήματα (ιδιαίτερα στα ευαίσθητα) και στους ανθρώπους που μένουν κοντά στα αιολικά πάρκα . Σε ένα μεταναστευτικό πέρασμα στη Καλιφόρνια έχουν καταγραφεί 1300 θάνατοι τέτοιων πουλιών ετησίως. Κάτοικοι τέτοιων περιοχών βεβαιώνουν ότι ο ενοχλητικός ήχος των γεννητριών φτάνει σε απόσταση έως και 1 km μακριά από τις γεννήτριες με τη βοήθεια του αέρα.


Συμπερασματικά, χωρίς να θέλω να επηρεάσω κανέναν σας, θεωρώ ότι υπάρχουν καλύτερες  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την αιολική. Αλλά ο καθένας μας ας κρίνει την βαρύτητα του κάθε πλεονεκτήματος και μειονεκτήματος και να καταλήξει στο δικό του συμπέρασμα.

Το ενεργειακό μέλλον θα αποδείξει την πιο βιώσιμη λύση!!!  
  
 Πηγές:
4.     ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Επιβλέπων Καθηγητής: Αναστασόπουλος Γεώργιος Επιμέλεια: Χασικίδη Ειρήνη – Φωτεινή
                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου