Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Coca Cola + Mentos = Boom!

Coca Cola + Mentos = Boom!

Και μετά από μία μεγάλη περιήγηση στο youtube, έχοντας δεί κάμποσα βιντεάκια με παπαγάλους που μιλάνε, οπαδούς να μετράνε ποιος την έχει μεγαλύτερη...την επισκεψιμότητα.. στα σχόλια από κάτω και άλλα γραφικά, βλέπεις ξάφνου βίντεο με ένα συντριβάνι από κόκα κόλα (sic!) να αναβλίζει μέσα από το κλασσικό πλαστικό μπουκάλι. 
 
Ο δράστης χρησιμοποίησε Mentos...
Γιατί όμως γίνεται αυτό?
 



Αιτία

 

Αν μη τι άλλο, γραφικός και εγώ, δεν θα μπορούσα να κρύψω ότι πίσω από αυτό το εντυπωσιακό θέαμα, για μια χούφτα καραμέλες και ενός αναψυκτικού, είναι η Χημεία.

Η πιο δημοφιλής ερμηνεία που κυκλοφορεί σχετίζεται με την μορφολογία της επιφάνειας των καραμέλων Mentos και του CO2 (διοξείδιο του άνθρακα) που  εμπεριέχεται στο αναψυκτικό.

Οι καραμελίτσες έχουν μια τραχειά μορφολογία με πολλαπλές ''κοιλάδες'' (Nucleation Points) στην επιφάνειά τους (χρειάζεται μκροσκόπιο για να τις δεις), στις οποίες εγκλωβίζεται το CO2 σχηματίζοντας φυσσαλίδες. 
Οι κοιλάδες αυτές δεν είναι μια και δυό, αλλά τόσες, ώστε καθώς βυθίζονται οι καραμέλες προς τον πυθμένα του μπουκαλιού να δημιουργείται υψηλή κατακόρυφη πίεση (από κάτω προς το πάνω) λόγω ταχείας αποβολής των εγκλωβισμένων αερίων (CO2), αναγκάζοντας την κόλα να αποδράσει από το μπουκάλι.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω μπορούν να συμβούν όχι μόνο με κόκα κόλα, αλλά οποιοδήποτε είδος ποτού που φέρει σε περίσσεια διοξείδιο του άνθρακα.

Ας προχωρήσουμε όμως και σε οπτικοακουστικό υλικό...
Οι Mythbusters και το μουστάκι του Jamie Hyneman μιλούν και εμείς σιωπούμε...


Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και η Χημεία ακόμα πιο εντυπωσιακή!

Πρακτικές Εφαρμογές

 

Μάλιστα,  ακόμα πιο χρήσιμο-καμμένο είναι το να χρησιμοποιήσεις την παραγόμενη ισχύ για να κινήσεις ένα αυτοσχέδιο τρίκυκλο...





1 σχόλιο: